Fortsätt till huvudinnehåll

Den trettonde lärjungen – Christina Erikson


Originaltitel: Den trettonde lärjungen 
Originalspråk: Svenska
Författare: Christina Erikson
Antal sidor: 384
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: 2020

Jag fick den här boken som ett recensionsexemplar av Albert Bonniers Förlag i utbyte mot en ärlig recension.

Det här är tredje boken om kommissarie Elias Svensson och hans kollegor. Den här gången får vi följa med teamet till Oskarshamn där en man stapplar in på polisstationen täckt i någon annans blod och helt utan minne. Inte långt därpå påträffas ett lik i skogen. Nu måste Elias Svensson och hans kollegor försöka se kopplingen mellan dessa två händelser. Återigen tar Elias hjälp av författaren Cornelia Lind, som försöker balansera sitt kaotiska privatliv med sin roll i gruppen: att med sina specialkunskaper se det andra missar. Samtidigt finns det någon som hjälper poliserna i hemlighet.

I den här boken får vi ännu en gång grotta ner oss i människans allra mörkaste sidor och psykopaters förmåga att manipulera sin omgivning.

Det här är en riktig bladvändare. De korta kapitlen gör att läsningen känns lätt och för berättelsen framåt i rask takt. Sidorna bokstavligen talat flyger fram.

Det är otroligt mycket som händer och ibland känns det väldigt spretigt. Det är olika turer och flera karaktärer att hålla reda på. Det här gör mig till en början förvirrad men själva berättelsen är så välskriven att jag utan problem hänger med.

Tjusningen med Eriksons böcker om Elias Svensson är att ingenting är svart eller vitt, alla karaktärer befinner sig i gråzonen, förutom de riktigt onda då, de är genomruttna människor rakt igenom. Det här tillsammans med själva kriminalgåtan gör läsningen otroligt spännande. Det är både trovärdigt och medryckande.

Det som gör att mitt betyg sänks en aning är egentligen två saker. Det första är karaktären Cornelia Lind, jag har svårt att köpa hennes roll i teamet och jag tycker inte att hon medför mycket till själva arbetet. Cornelia som karaktär är intressant och här lyckas Erikson med att gestalta kvinnors utsatthet mycket väl. Jag känner den hopplöshet som Cornelia känner och förtvivlan över systemet som låter det som hon går igenom ske. Men hennes roll som specialist har jag svårt att se.

Den andra grejen är mångfalden, eller saknaden av den. I första boken “Din vän Forsete” fanns det i alla fall en (!) person med en annan bakgrund med och i bok nummer två “Ensamvarg” fanns det flera personer med men det var på grund av själva handlingen men jag tar det. Nu till bok nummer tre försvinner det helt. Det känns trist.

Men ännu en gång har Erikson lyckats med en mörk och spännande bok där människans allra mörkaste sidor står i centrum. Den röda tråden, vännen som kallas sig Forsete är fortfarande ett mysterium och jag väntar otåligt på nästa bok för att få veta mer.

Z Z Z Z Z




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Damma av 2025

Damma av 2025 Nu är det dags för bokutmaningen Damma av – nionde året i rad! Utmaningen går helt enkelt ut på att läsa så många av mina olästa böcker i bokhyllan som möjligt. På listan har jag både böcker som har samlat damm i flera år och såna som jag har köpt eller fått under 2024 men inte hunnit läsa än. Totalt har jag 126  olästa böcker, och målet är att hinna med 30 av dem i år – alltså ungefär 2–3 böcker i månaden. Jag tar gärna emot tips på vilken bok jag borde börja med! Har ni några förslag på hur jag ska prioritera? Skönlitteratur Marlene Van Niekerk – Agaat (början av 10-talet) Jean-Michel Guenassia – De obotliga optimisternas klubb (början av 10-talet) Jonas Gardell – Ett ufo göra entré Jonas Gardell – Jenny Harper Lee – Ställ ut en väktare (2017) Johannes Anyuru – En storm kom från paradiset (2019) Caroline Ringskog Ferrada-Noli – Rich Boy (2020) Tommy Orange – Pow Wow (2020) Gabriell Garcia Marquez – Love in the time of cholera Gregory David Roberts ­– The mountain s...

Damma av 2024

  Jag tänkte köra bokutmaningen Damma av för åttonde året i rad. Utmaningen går ut på att försöka läsa så många olästa böcker jag har i bokhyllan som möjligt. Listan innehåller alltså böcker jag äger och som har legat i hyllan i över ett år. Jag har även tagit med böcker som jag har köpt/fått under 2023 och som jag inte har hunnit läsa ännu.  Jag har sammanlagt 131 olästa böcker och målet är att hinna läsa 30 av dem, alltså 2,5 stycken varje månad. Ni får mer än gärna hjälpa mig med någon slags prioriteringslista, vilken bok borde jag börja med? Skönlitteratur Marlene Van Niekerk – Agaat (början av 10-talet) Jean-Michel Guenassia – De obotliga optimisternas klubb (början av 10-talet) Jonas Gardell – Ett ufo göra entré Jonas Gardell – Jenny Harper Lee – Ställ ut en väktare (2017) Johannes Anyuru – En storm kom från paradiset (2019) Donna Tartt – Steglitsan (2019) Caroline Ringskog Ferrada-Noli – Rich Boy (2020) Colson Whitehead – Den underjordiska järnvägen (2020) Tommy Or...

De fördömdas drottning – Anne Rice

Den här boken är en del av min bokutmaning “ Damma av 2024 ”. Jag älskar Anne Rice och hennes vampyrer. Den här var lika fantastisk som de andra böckerna om vampyren Lestat, även om “En vampyrs bekännelse” är bäst så ligger inte “De fördömdas drottning” långt efter. I den här berättelsen har vampyren Lestat bestämt sig för att bli en rockstjärna, och hans musik väcker den uråldriga Akasha som har planer för Lestat och hela mänskligheten. Planer som inte gynnar någon annan än Akasha. Det bästa med Rice och hennes sätt att berätta historier är att de tar olika former. Det är en blandning av filosofi och action. Hennes karaktärer är otroligt intressanta och jag både älskar och hatar dem. Hon har skapat den perfekta vampyren, i mina ögon. Lestat är allt man vill ha i en vampyr; han är lagom ond och full av rackartyg. Det är aldrig tråkigt att följa honom.  Den här berättelsen tar oss tillbaka till ursprunget till vampyrer och över hela världen. Jag älskar fantasin och jag älskar hur de...