Fortsätt till huvudinnehåll

Monsterstationen: Kvart över dimman – Johan Elfner

 


Originaltitel: Monsterstationen: Kvart över dimman
Originalspråk: Svenska
Författare: Johan Elfner
Antal sidor: 224
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Förlag: Ordalaget Bokförlag
Utgivningsår: 2020

Jag fick den här boken som ett recensionsexemplar av Ordalaget Bokförlag och tackar med en ärlig recension.

Johan Elfner har skapat en värld som är lik vår men ändå så väldigt olik. Vi får följa med Katinka som är ett så kallat kvartsmonster eller slända som det också kallas. Hon är odödlig. Hennes pappa är ett halvmonster men han har varit försvunnen i fem år. Katinka bor med sin farbror Fabo på järnvägshotellet och en dag får hon reda på att hennes pappa sitter i fängelse i Monsterland så nu måste hon åka dit för att rädda honom.

Jag älskar själva idén med boken och hoppades på en galen och fantasifull berättelse men tyvärr räckte det inte hela vägen. För det första har jag svårt för dialogerna, de känns inte trovärdiga, det gör inte heller själva språket i boken. Ibland dansar fantasin med härliga formuleringar och ibland känns meningarna tunga med ord jag aldrig har hört talas om. Boken är riktad till 9–12 åringar men jag är osäker på om de lite äldre barnen skulle uppskatta denna. Elfner lämnar inget till fantasin utan berättar i detalj hur allt ser ut, det känns nästan som om han inte litar på att läsarna kan föreställa sig världen han har byggt upp. Det här gör berättelsen smått seg.

Vi får heller inte resa till Monsterland förrän i mitten av boken och när vi väl är där händer allt med en gång och upplösningen känns lite väl stressad och enkel. 

Det jag gillar med böcker som är riktade till 9–12 åringar är hur författarna tar sig an tunga ämnen och paketerar in det i ett äventyr eller grymma karaktärer. Här försvinner de helt. Jag tänker på hela situationen med att ha en förälder som sitter i fängelse, förutom Katinkas pappa så sitter även enäggstvillingarna Max och Theos pappa i fängelse. Tyvärr problematiseras inte det utan berättas bara i förbifarten, vilket är synd.  

Det jag däremot tyckte väldigt mycket om var alla färgglada karaktärer. Här har författaren lyckats med gestaltningen och persongalleriet. 

Det här är första boken om Katinka och hennes Monsterland. Tyvärr tror inte jag att den här serien är något för mig.

Z Z Z Z Z


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Damma av 2023

  Jag tänkte köra bokutmaningen " Damma av" för sjunde året i rad. Utmaningen går ut på att försöka läsa så många olästa böcker jag har i bokhyllan som möjligt. Listan innehåller alltså böcker jag äger och som har legat i hyllan i över ett år. Jag har även tagit med böcker jag har köpt/fått under 2022 och som jag inte har hunnit läsa ännu.  Jag har sammanlagt 146 olästa böcker och målet är att hinna läsa 30 av dem, alltså 2,5 stycken varje månad. Ni får mer än gärna hjälpa mig med någon slags prioriteringslista, vilken bok borde jag börja med? Skönlitteratur Alexander McCall Smith – Den gode maken på Zebradrive (#8) (början av 10-talet) Alexander McCall Smith – Lycka och ett par blåa skor (#7) (början av 10-talet) Alexander McCall Smith – I muntra damers sällskap (#6) (början av 10-talet) Marlene Van Niekerk – Agaat (början av 10-talet) Manila Suri – Vishnus död (början av 10-talet) Jean-Michel Guenassia – De obotliga optimisternas klubb (början av 10-talet) Jonas Gard

Damma av 2024

  Jag tänkte köra bokutmaningen Damma av för åttonde året i rad. Utmaningen går ut på att försöka läsa så många olästa böcker jag har i bokhyllan som möjligt. Listan innehåller alltså böcker jag äger och som har legat i hyllan i över ett år. Jag har även tagit med böcker som jag har köpt/fått under 2023 och som jag inte har hunnit läsa ännu.  Jag har sammanlagt 131 olästa böcker och målet är att hinna läsa 30 av dem, alltså 2,5 stycken varje månad. Ni får mer än gärna hjälpa mig med någon slags prioriteringslista, vilken bok borde jag börja med? Skönlitteratur Marlene Van Niekerk – Agaat (början av 10-talet) Jean-Michel Guenassia – De obotliga optimisternas klubb (början av 10-talet) Jonas Gardell – Ett ufo göra entré Jonas Gardell – Jenny Harper Lee – Ställ ut en väktare (2017) Johannes Anyuru – En storm kom från paradiset (2019) Donna Tartt – Steglitsan (2019) Caroline Ringskog Ferrada-Noli – Rich Boy (2020) Colson Whitehead – Den underjordiska järnvägen (2020) Tommy Orange – Pow

Gregorius – Bengt Ohlsson

  Den här boken är en del av min bokutmaning “ Damma av 2023 ” Jag älskar inte boken men jag hatar den inte heller. Det är en intressant läsning och medan Gregorius går igenom sin egen existens, barndom och livsöde får vi lära känna flera sidor av honom, inga som jag personligen skulle säga är till hans fördel men ändå olika. I sin roman “Doktor Glas” från 1905 presenterade Hjalmar Söderberg en av den svenska litteraturens mest avskyvärda gestalter. Pastor Gregorius beskrivs som liderlig, hycklande och inskränkt. I Bengt Ohlssons Gregorius berättar pastorn själv om det som ska komma att bli hans sista sommar, och hans gestalt får ett helt annat liv.  Även om det är en fascinerande läsning kan jag inte låta bli att känna mig rätt uttråkad ibland. Gregorius liv och livssyn berör mig inte då jag är hans raka motsats. Om han fanns i verkligheten skulle vi inte ha kommit bra överens, vi skulle nog inte ens ha tyckt om varandra. Inget som egentligen stör mig, tvärtom, berättelsen känns mer s