Fortsätt till huvudinnehåll

Flickan och havet – Kathi Appelt

 


Originaltitel: Keeper
Originalspråk: Engelska
Författare: Kathi Appelt
Antal sidor: 359
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Förlag: B.Wahlströms
Utgivningsår: 2011 (först publicerad 2010)

Den här boken är en del av min bokutmaning Damma av 2021.

Det som gjorde att jag tog upp den här boken var omslaget. Den är helt klart magisk och fick mig att drömma om ett äventyr till havs. Jag fick mycket mer än så!

Vi får följa med tioåriga Tana som ser fram emot den högtidliga kvällen som närmar sig, för det är nu som ett ovanligt fenomen ska inträffa - månen blir blå. Det är inte bara hon som förbereder inför händelsen, alla på gatan, hennes vänner, grannar och husdjur är också exalterade inför kvällen. Men något händer under de sista skälvande timmarna och Tana lyckas göra dem alla besvikna. Nu måste hon ställa allt till rätta.
Sedan Tana var tre år har hon vetat att hennes mamma är en sjöjungfru som tvingats återvända till havet. Nu måste hon hitta sin mamma så att hon kan hjälpa Tana att ställa allt till rätta. 

Till synes kan den här berättelsen verka enkel, om en flicka som åker ut på havet för att hitta sin mamma men ju mer man läser desto djupare blir den. Själva berättelsen utspelar sig faktiskt bara under en natt, medan Tana sitter i båten ute i havet minns hon tillbaka. Samtidigt får vi även de andra karaktärernas perspektiv. Vi har Signe som är kvinnan som tar hand om Tana, Mr Beauchamp som är som en morfar med ett sorgligt förflutet och Dogie som hon ser som en pappa. Även djuren får ta mycket plats. Tanas egna hund som heter Finaste Hunden men kallas FH, sen har vi Dogies valp som heter Också, fiskmåsen Kapten som Signe en dag räddade och som aldrig lämnar deras sida och så har vi den enögda katten Sinbad. Alla de här karaktärerna får ta plats i berättelsen och via dem får vi sakta men säkert en helhetsbild som visar på hur komplex en berättelse kan vara och hur mycket som rymmer i en människa. 

Det är otroligt spännande även om jag upplevde den som seg i början så tar den fart efter ett tag. Sedan är den otroligt inkluderande, något som överraskade mig på ett positivt sätt. Vi har näst intill allt här. Mångfald, hbtq perspektivet och lite magi. 

Det som sänker betyg för mig är bland annat att den var seg. Boken är alldeles för lång, den borde ha kortats ner. Visst är kapitlen korta och det går fort att läsa men mycket är dötid också. Sedan har vi alla dessa namn på djuren som är knepiga. Jag hakar upp mig och det gör att läsningen inte flyter fint. Sist men inte minst var själva språket krångligt. Här tror jag tyvärr att översättningen inte har lyckats. Jag har läst flera recensioner där de säger att språket var fantastiskt och poetiskt men det kom inte fram i den svenska versionen, enligt mig.

Men det här är en lättläst, fantastiskt inkluderande bok som är strösslad av magi. Det finns så mycket och det är så fint. 

Z Z Z Z Z


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Damma av 2023

  Jag tänkte köra bokutmaningen " Damma av" för sjunde året i rad. Utmaningen går ut på att försöka läsa så många olästa böcker jag har i bokhyllan som möjligt. Listan innehåller alltså böcker jag äger och som har legat i hyllan i över ett år. Jag har även tagit med böcker jag har köpt/fått under 2022 och som jag inte har hunnit läsa ännu.  Jag har sammanlagt 146 olästa böcker och målet är att hinna läsa 30 av dem, alltså 2,5 stycken varje månad. Ni får mer än gärna hjälpa mig med någon slags prioriteringslista, vilken bok borde jag börja med? Skönlitteratur Alexander McCall Smith – Den gode maken på Zebradrive (#8) (början av 10-talet) Alexander McCall Smith – Lycka och ett par blåa skor (#7) (början av 10-talet) Alexander McCall Smith – I muntra damers sällskap (#6) (början av 10-talet) Marlene Van Niekerk – Agaat (början av 10-talet) Manila Suri – Vishnus död (början av 10-talet) Jean-Michel Guenassia – De obotliga optimisternas klubb (början av 10-talet) Jonas Gard

Damma av 2024

  Jag tänkte köra bokutmaningen Damma av för åttonde året i rad. Utmaningen går ut på att försöka läsa så många olästa böcker jag har i bokhyllan som möjligt. Listan innehåller alltså böcker jag äger och som har legat i hyllan i över ett år. Jag har även tagit med böcker som jag har köpt/fått under 2023 och som jag inte har hunnit läsa ännu.  Jag har sammanlagt 131 olästa böcker och målet är att hinna läsa 30 av dem, alltså 2,5 stycken varje månad. Ni får mer än gärna hjälpa mig med någon slags prioriteringslista, vilken bok borde jag börja med? Skönlitteratur Marlene Van Niekerk – Agaat (början av 10-talet) Jean-Michel Guenassia – De obotliga optimisternas klubb (början av 10-talet) Jonas Gardell – Ett ufo göra entré Jonas Gardell – Jenny Harper Lee – Ställ ut en väktare (2017) Johannes Anyuru – En storm kom från paradiset (2019) Donna Tartt – Steglitsan (2019) Caroline Ringskog Ferrada-Noli – Rich Boy (2020) Colson Whitehead – Den underjordiska järnvägen (2020) Tommy Orange – Pow

Gregorius – Bengt Ohlsson

  Den här boken är en del av min bokutmaning “ Damma av 2023 ” Jag älskar inte boken men jag hatar den inte heller. Det är en intressant läsning och medan Gregorius går igenom sin egen existens, barndom och livsöde får vi lära känna flera sidor av honom, inga som jag personligen skulle säga är till hans fördel men ändå olika. I sin roman “Doktor Glas” från 1905 presenterade Hjalmar Söderberg en av den svenska litteraturens mest avskyvärda gestalter. Pastor Gregorius beskrivs som liderlig, hycklande och inskränkt. I Bengt Ohlssons Gregorius berättar pastorn själv om det som ska komma att bli hans sista sommar, och hans gestalt får ett helt annat liv.  Även om det är en fascinerande läsning kan jag inte låta bli att känna mig rätt uttråkad ibland. Gregorius liv och livssyn berör mig inte då jag är hans raka motsats. Om han fanns i verkligheten skulle vi inte ha kommit bra överens, vi skulle nog inte ens ha tyckt om varandra. Inget som egentligen stör mig, tvärtom, berättelsen känns mer s