Fortsätt till huvudinnehåll

En droppe midnatt – Jason Timbuktu Diakité

 


Originaltitel: En droppe midnatt
Originalspråk: Svenska
Författare: Jason “Timbuktu“ Diakité
Antal sidor: 10T 10M
Språk: Svenska
Format: Ljudbok
Förlag: Bonnier Audio
Utgivningsår: 2016

Den här boken är en del av min bokutmaning Damma av 2021.

I den här självbiografin söker Jason “Timbuktu” Diakité efter sina rötter, det tar honom genom en familjehistoria från slaveriets USA till folkhemmets Sverige. Läsaren tas med på en personlig resa om härkomst, identitet, motstånd, rasism och längtan efter tillhörighet.

Jag kan känna igen mig i näst intill allt som Diakité tar upp och orden slår mig med en sådan kraft att jag ibland måste pausa för att hämta andan. Samtidigt får jag lära mig otroligt mycket om slaveriets USA. Diakité både delar med sig om sin egen familjehistoria men upplyser oss också om svartas historia i USA. 

Jag älskar kapitlet om hur hiphopen kom in i hans liv och hur den fick honom att känna sig, som om han äntligen hade hittat en gren att hålla sig fast vid i sitt familjeträd som han kunde kalla sin egen. Det fanns så mycket kärlek och respekt i det avsnittet, hur han tillslut faktiskt hittade en identitet i musiken.

Texten är fantastiskt skriven. Diakité skriver med både glimten i ögat och kärlek om barnet han var, barnet som strävade efter tillhörighet och som han sedan hittade i musiken. Språket känns äkta och jag är glad att jag valde att lyssna på den som ljudbok då det är Diakité själv som läser in, hela upplevelsen förhöjdes med det.

Det enda negativa jag skulle vilja lyfta fram är att den känns lite repetitiv och jag är lite besviken över att inte få veta lite mer om hans rapkarriär. Jag var nyfiken på hur låttexterna kom till sedan fanns det ett kapitel om “skandalen” där media läckte ut bilder på honom när han tog kokain. Det kapitlet känns både forcerat och påskyndat. Det var som om Diakité visste att han var tvungen att ha med det på ett sätt men inte ville gå in djupare i själva händelsen.  

Det här var annars en fantastisk läsupplevelse där både igenkänning men också upplysning fanns. En häftig resa att få följa med helt enkelt!

Z Z Z Z Z


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Damma av 2025

Damma av 2025 Nu är det dags för bokutmaningen Damma av – nionde året i rad! Utmaningen går helt enkelt ut på att läsa så många av mina olästa böcker i bokhyllan som möjligt. På listan har jag både böcker som har samlat damm i flera år och såna som jag har köpt eller fått under 2024 men inte hunnit läsa än. Totalt har jag 126  olästa böcker, och målet är att hinna med 30 av dem i år – alltså ungefär 2–3 böcker i månaden. Jag tar gärna emot tips på vilken bok jag borde börja med! Har ni några förslag på hur jag ska prioritera? Skönlitteratur Marlene Van Niekerk – Agaat (början av 10-talet) DNF Jean-Michel Guenassia – De obotliga optimisternas klubb (början av 10-talet) Jonas Gardell – Ett ufo göra entré Jonas Gardell – Jenny Harper Lee – Ställ ut en väktare (2017) Johannes Anyuru – En storm kom från paradiset (2019) Caroline Ringskog Ferrada-Noli – Rich Boy (2020) Tommy Orange – Pow Wow (2020) Gabriell Garcia Marquez – Love in the time of cholera Gregory David Roberts ­– The mounta...

Damma av 2024

  Jag tänkte köra bokutmaningen Damma av för åttonde året i rad. Utmaningen går ut på att försöka läsa så många olästa böcker jag har i bokhyllan som möjligt. Listan innehåller alltså böcker jag äger och som har legat i hyllan i över ett år. Jag har även tagit med böcker som jag har köpt/fått under 2023 och som jag inte har hunnit läsa ännu.  Jag har sammanlagt 131 olästa böcker och målet är att hinna läsa 30 av dem, alltså 2,5 stycken varje månad. Ni får mer än gärna hjälpa mig med någon slags prioriteringslista, vilken bok borde jag börja med? Skönlitteratur Marlene Van Niekerk – Agaat (början av 10-talet) Jean-Michel Guenassia – De obotliga optimisternas klubb (början av 10-talet) Jonas Gardell – Ett ufo göra entré Jonas Gardell – Jenny Harper Lee – Ställ ut en väktare (2017) Johannes Anyuru – En storm kom från paradiset (2019) Donna Tartt – Steglitsan (2019) Caroline Ringskog Ferrada-Noli – Rich Boy (2020) Colson Whitehead – Den underjordiska järnvägen (2020) Tommy Or...

Den som vaktar flocken – Johan Rundberg

Det här är en bok som lyckas lyfta fram viktiga aspekter av familjedynamik och tonårsliv på ett trovärdigt sätt. Jag uppskattade särskilt twisten i handlingen – den överraskade och höll spänningen vid liv. När berättelsen kretsade kring familjens relationer och konflikter kändes den som mest engagerande, och Rundberg skildrar föräldraskapets och tonårens utmaningar med både känsla och precision. Men tempot var ojämnt. Partierna som fokuserade på jobbdramat drog ner helheten för mig och gjorde boken onödigt lång. Dessa delar kändes som utfyllnad snarare än centrala för berättelsen. Det saknades också en bredare representation i karaktärerna, de fanns där men som vanligt bara i periferin.  Boken pekar subtilt på konflikten mellan arbetsliv och familjeliv, och hur de två kan kollidera på ett sätt som påverkar människors identitet och relationer. Vilket Rundberg lyckas med att skildra och ångesten jag känner över relationerna gör att jag får svårt att andas. Gillar man spänningsromane...