Fortsätt till huvudinnehåll

Sparvmolnet – Takashi Matsuoka

 


Originaltitel: Cloud of Sparrows

Originalspråk: Engelska

Författare: Takashi Matsuoka

Antal sidor: 461

Språk: Svenska

Format: Pocket

Förlag: Damm Förlag

Utgivningsår: 2002


Den här boken är en del av min bokutmaning “Damma av 2021


Jag har haft den här boken väntandes i bokhyllan i evigheter och nu när jag läst den förstår jag inte varför jag inte tog upp den tidigare, den var fantastisk!


Året är 1861 och ett amerikanskt fartyg ligger för ankar i Edos hamn. Ombord finns missionärerna Zephaniah Cromwell, Matthew Stark och Emily Gibson. De säger att de kommit för att kristna hedningarna, men samtliga har hemliga mål med sin resa och ingen är vad den utger sig för att vara. Det är en tid av förändringar och stridigheter i Japan. Lord Genji tillhör de få japaner som vill lära känna västerlänningarna och lära sig mer om världen. Han vet att Japan inte kan isolera sig från omvärlden längre och att det enda sättet att överleva är att anpassa sig till resten av världen. Dessa två världar möts och orsakar förändringar för alla parter men också för hela Japan. 


Den här boken har jämförts med Shogun av James Clavell och jag ser likheterna. För mig har det varit positivt för jag älskar Shogun! Det är samma atmosfär, miljö och känsla. Det är tydligt att Matsuoka känner till och har inblick i bägge kulturerna. Konflikterna och kulturkrocken känns trovärdiga. 


Det som gör att boken inte riktigt når hela vägen är att det karaktärernas egna stories inte vävs ihop på ett skickligt sätt. Ibland känns det som om jag läser olika berättelser när jag läser om de olika karaktärernas bakgrund. Sedan knyts inte säcken ihop ordentligt. Det finns lösa trådar på slutet och vissa händelser får rinna ut i sanden, vilket är synd.


Det här är helt enkelt en läsvärd historisk roman med brister. Inget som egentligen stör själva läsupplevelsen för mig men jag blev väldigt sugen på att läsa om Shogun.


Z Z Z Z Z



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Damma av 2025

Damma av 2025 Nu är det dags för bokutmaningen Damma av – nionde året i rad! Utmaningen går helt enkelt ut på att läsa så många av mina olästa böcker i bokhyllan som möjligt. På listan har jag både böcker som har samlat damm i flera år och såna som jag har köpt eller fått under 2024 men inte hunnit läsa än. Totalt har jag 126  olästa böcker, och målet är att hinna med 30 av dem i år – alltså ungefär 2–3 böcker i månaden. Jag tar gärna emot tips på vilken bok jag borde börja med! Har ni några förslag på hur jag ska prioritera? Skönlitteratur Marlene Van Niekerk – Agaat (början av 10-talet) Jean-Michel Guenassia – De obotliga optimisternas klubb (början av 10-talet) Jonas Gardell – Ett ufo göra entré Jonas Gardell – Jenny Harper Lee – Ställ ut en väktare (2017) Johannes Anyuru – En storm kom från paradiset (2019) Caroline Ringskog Ferrada-Noli – Rich Boy (2020) Tommy Orange – Pow Wow (2020) Gabriell Garcia Marquez – Love in the time of cholera Gregory David Roberts ­– The mountain s...

Damma av 2024

  Jag tänkte köra bokutmaningen Damma av för åttonde året i rad. Utmaningen går ut på att försöka läsa så många olästa böcker jag har i bokhyllan som möjligt. Listan innehåller alltså böcker jag äger och som har legat i hyllan i över ett år. Jag har även tagit med böcker som jag har köpt/fått under 2023 och som jag inte har hunnit läsa ännu.  Jag har sammanlagt 131 olästa böcker och målet är att hinna läsa 30 av dem, alltså 2,5 stycken varje månad. Ni får mer än gärna hjälpa mig med någon slags prioriteringslista, vilken bok borde jag börja med? Skönlitteratur Marlene Van Niekerk – Agaat (början av 10-talet) Jean-Michel Guenassia – De obotliga optimisternas klubb (början av 10-talet) Jonas Gardell – Ett ufo göra entré Jonas Gardell – Jenny Harper Lee – Ställ ut en väktare (2017) Johannes Anyuru – En storm kom från paradiset (2019) Donna Tartt – Steglitsan (2019) Caroline Ringskog Ferrada-Noli – Rich Boy (2020) Colson Whitehead – Den underjordiska järnvägen (2020) Tommy Or...

De fördömdas drottning – Anne Rice

Den här boken är en del av min bokutmaning “ Damma av 2024 ”. Jag älskar Anne Rice och hennes vampyrer. Den här var lika fantastisk som de andra böckerna om vampyren Lestat, även om “En vampyrs bekännelse” är bäst så ligger inte “De fördömdas drottning” långt efter. I den här berättelsen har vampyren Lestat bestämt sig för att bli en rockstjärna, och hans musik väcker den uråldriga Akasha som har planer för Lestat och hela mänskligheten. Planer som inte gynnar någon annan än Akasha. Det bästa med Rice och hennes sätt att berätta historier är att de tar olika former. Det är en blandning av filosofi och action. Hennes karaktärer är otroligt intressanta och jag både älskar och hatar dem. Hon har skapat den perfekta vampyren, i mina ögon. Lestat är allt man vill ha i en vampyr; han är lagom ond och full av rackartyg. Det är aldrig tråkigt att följa honom.  Den här berättelsen tar oss tillbaka till ursprunget till vampyrer och över hela världen. Jag älskar fantasin och jag älskar hur de...