Den här boken är en del av min bokutmaning “Damma av 2022”.
Av någon anledning känner jag mig stolt över att ha läst den här moderna klassikern, för visst är det en modern klassiker? En bok som “alla” har läst eller borde ha läst? Jag känner mig i alla fall stolt samtidigt som jag inte blev så värst imponerad.
Originaltitel: Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö
Originalspråk: Svenska
Författare: Håkan Nesser
Antal sidor: 246
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: 1998
Boken utspelar sig i Närke i början av 60-talet. Den 14-åriga Erik och hans kompis Edmund får tillbringa en sommar själva tillsammans med Eriks storebror Henry ute i stugan vid Genesarets sjö. En sommar då allt laddas upp, allt stegras tills Det Fruktansvärda inträffar.
Jag gillar hur den är skriven. Boken är fylld av nostalgi, över barndomens oskuldsfullhet och om vänskap. Det är en intressant tid och en rätt så stillsam berättelse. Det händer inte särskilt mycket utan berättelsen händer mellan raderna.
Nesser är väldigt duktig på att skildra händelser ur ett barns perspektiv, allt med berättelsen känns trovärdigt. Det största problemet jag har med boken är faktiskt slutet. Visst var det en bra twist men det händer annat på slutet som jag inte riktigt köper. Sedan har vi själva kvinnosynen, den är ju inte fräsch och hela Mrs Robinson komplexet är obehaglig som man inte riktigt går in på utan bara romantiserar.
Jag hade även problem med huvudkaraktären, Erik. Ingen trevlig unge eller vuxen heller. Han kändes rätt tom, vi fick aldrig riktigt veta vad han tyckte om saker utan han betedde sig mer som en struts. Gömde huvudet i sanden och hoppades att allt jobbiga bara skulle försvinna eller att det skulle göra det om han bara ignorerade det. Inte en intressant karaktär helt enkelt.
Allt som allt var det här en fantastiskt läsupplevelse, välskriven och bitvis sorglig. Jag är som sagt stolt över att äntligen ha läst den.
Z Z Z Z Z
Kommentarer
Skicka en kommentar