Fortsätt till huvudinnehåll

Kvinnor på ett tåg – Anita Nair

 


Den här boken är en del av min bokutmaning “Damma av 2022” och “Tio böcker jag SKA läsa 2022”.


Jag har haft den här boken väntades i bokhyllan i ungefär sju år och velat läsa den länge. Nu när jag äntligen läst den känner jag mig både nöjd och glad. Det gick  fortare att läsa än jag trodde, jag hade förväntat mig en tyngre text både i innehållet men också uppbyggnaden.


Vi får lära känna sex kvinnor som råkar hamna i samma kupé på en tågresa genom södra Indien. De börjar samtala om sina liv. Det är huvudpersonen Akhila som får kvinnorna att berätta. Hon behöver lära känna sig själv och resan blir en bildningsresa för henne. Hon vill återfå rätten till sitt liv, äga sitt namn, sin kropp och sin sexualitet som dryga 40-åring, ogift och barnlös.


Genom dessa kvinnor och deras vardag får vi lära känna Indien och de ger en mångstämmig bild av dagens Indien. Det är kvinnornas perspektiv, deras öden och livsval eller kanske bristen av livsval som styr berättelsen. Det är smärtsamt, det är mörkt samtidigt som det finns en oerhörd styrka i varje berättelse.


Den är otroligt välskriven, språket flyter på med fantastiska miljöbeskrivningar. Det känns verkligen som om jag befinner mig i Indien och i kupén tillsammans med kvinnorna. Det finns en närvaro i texten som tvingar mig att se, känna och lukta landet omgivningen. Det är fantastiskt.


Samtidigt saknar jag något. Jag har funderat på vad det kan vara och jag tror att det jag hade velat läsa mer om var systraskapet. Innan jag påbörjade boken trodde jag att den handlade om just systraskapet som uppstod mellan kvinnorna i kupén men istället får varje kvinna berätta sin egen historia utan att de andra kvinnorna som lyssnade fick ge sitt stöd eller råd. Boken känns mer som en novellsamling där Akhilas tankar fungerade som röda tråden. Det gemenskap jag hoppats på finns inte riktigt, inte på det sättet jag hade förväntat mig i alla fall. Men det är inget som förstör själva läsupplevelsen. Den är fortfarande lika stark och närvarande. En fantastisk bok helt enkelt som jag önskar fler pratade om. En bok jag verkligen rekommenderar.


Z Z Z Z Z

Originaltitel: Ladies Coupé

Originalspråk: Engelska

Författare: Anita Nair

Antal sidor: 397

Språk: Svenska

Format: Pocket

Förlag: En bok för alla

Utgivningsår: 2006 (först publicerad 2001)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Damma av 2024

  Jag tänkte köra bokutmaningen Damma av för åttonde året i rad. Utmaningen går ut på att försöka läsa så många olästa böcker jag har i bokhyllan som möjligt. Listan innehåller alltså böcker jag äger och som har legat i hyllan i över ett år. Jag har även tagit med böcker som jag har köpt/fått under 2023 och som jag inte har hunnit läsa ännu.  Jag har sammanlagt 131 olästa böcker och målet är att hinna läsa 30 av dem, alltså 2,5 stycken varje månad. Ni får mer än gärna hjälpa mig med någon slags prioriteringslista, vilken bok borde jag börja med? Skönlitteratur Marlene Van Niekerk – Agaat (början av 10-talet) Jean-Michel Guenassia – De obotliga optimisternas klubb (början av 10-talet) Jonas Gardell – Ett ufo göra entré Jonas Gardell – Jenny Harper Lee – Ställ ut en väktare (2017) Johannes Anyuru – En storm kom från paradiset (2019) Donna Tartt – Steglitsan (2019) Caroline Ringskog Ferrada-Noli – Rich Boy (2020) Colson Whitehead – Den underjordiska järnvägen (2020) Tommy Or...

Damma av 2025

Damma av 2025 Nu är det dags för bokutmaningen Damma av – nionde året i rad! Utmaningen går helt enkelt ut på att läsa så många av mina olästa böcker i bokhyllan som möjligt. På listan har jag både böcker som har samlat damm i flera år och såna som jag har köpt eller fått under 2024 men inte hunnit läsa än. Totalt har jag 126  olästa böcker, och målet är att hinna med 30 av dem i år – alltså ungefär 2–3 böcker i månaden. Jag tar gärna emot tips på vilken bok jag borde börja med! Har ni några förslag på hur jag ska prioritera? Skönlitteratur Marlene Van Niekerk – Agaat (början av 10-talet) Jean-Michel Guenassia – De obotliga optimisternas klubb (början av 10-talet) Jonas Gardell – Ett ufo göra entré Jonas Gardell – Jenny Harper Lee – Ställ ut en väktare (2017) Johannes Anyuru – En storm kom från paradiset (2019) Caroline Ringskog Ferrada-Noli – Rich Boy (2020) Tommy Orange – Pow Wow (2020) Gabriell Garcia Marquez – Love in the time of cholera Gregory David Roberts ­– The mountain s...

De fördömdas drottning – Anne Rice

Den här boken är en del av min bokutmaning “ Damma av 2024 ”. Jag älskar Anne Rice och hennes vampyrer. Den här var lika fantastisk som de andra böckerna om vampyren Lestat, även om “En vampyrs bekännelse” är bäst så ligger inte “De fördömdas drottning” långt efter. I den här berättelsen har vampyren Lestat bestämt sig för att bli en rockstjärna, och hans musik väcker den uråldriga Akasha som har planer för Lestat och hela mänskligheten. Planer som inte gynnar någon annan än Akasha. Det bästa med Rice och hennes sätt att berätta historier är att de tar olika former. Det är en blandning av filosofi och action. Hennes karaktärer är otroligt intressanta och jag både älskar och hatar dem. Hon har skapat den perfekta vampyren, i mina ögon. Lestat är allt man vill ha i en vampyr; han är lagom ond och full av rackartyg. Det är aldrig tråkigt att följa honom.  Den här berättelsen tar oss tillbaka till ursprunget till vampyrer och över hela världen. Jag älskar fantasin och jag älskar hur de...