Fortsätt till huvudinnehåll

This is how you lose the time war – Amal El-Mohtar och Max Gladstone

 


Den här boken har jag varit nyfiken på rätt länge och nu när jag äntligen har läst den vet jag inte riktigt vad jag ska tycka. Å ena sidan var den genialisk å andra sidan var den fullständigt obegriplig.


Det vi får veta är att två agenter, röd och blå, krigar mot varandra. De representerar olika sidor. Den ena sidan står för teknologi och den andra sidan står för naturen. Dessa agenter börjar brevväxla och blir kära. De utbyter breven genom olika tidsepoker då de kan flytta sig fram och tillbaka i tiden. 


Jag gillar språket, det är poetiskt och vackert men det är också svårt. Den här boken slukar man inte utan den måste få ta tid. Samtidigt som agenterna hittar varandra och blir kära får vi läsare också ta del av jordens historia. Språket är också fyllt med metaforer och refererar mycket till både nutida och dåtida händelser i mänsklighetens historia.


Jag ska vara ärlig, jag ville lägga ifrån mig den här boken flera gånger och trodde inte att jag skulle avsluta den men det vände. Någonstans började jag komma in i språket och även i berättelsen. Jag gillade den men också inte, om det låter vettigt. För jag ser och förstår genialiteten samtidigt som den känns otroligt pretentiös. Mycket gick över huvudet på mig och jag blev mätt på alla metaforer och fina beskrivningar.


Därför har jag också svårt att betygsätta den och jag känner mig osäker på om eller hur jag ska rekommenderar den. Kanske såhär: är du nyfiken, ge den en chans.


Z Z Z Z Z


Originaltitel: This is how you lose the time war

Originalspråk: Engelska

Författare: Amal El-Mohtar och Max Gladstone

Antal sidor: 209

Språk: Engelska

Format: E-bok

Förlag: Saga Press

Utgivningsår: 2019

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Damma av 2025

Damma av 2025 Nu är det dags för bokutmaningen Damma av – nionde året i rad! Utmaningen går helt enkelt ut på att läsa så många av mina olästa böcker i bokhyllan som möjligt. På listan har jag både böcker som har samlat damm i flera år och såna som jag har köpt eller fått under 2024 men inte hunnit läsa än. Totalt har jag 126  olästa böcker, och målet är att hinna med 30 av dem i år – alltså ungefär 2–3 böcker i månaden. Jag tar gärna emot tips på vilken bok jag borde börja med! Har ni några förslag på hur jag ska prioritera? Skönlitteratur Marlene Van Niekerk – Agaat (början av 10-talet) Jean-Michel Guenassia – De obotliga optimisternas klubb (början av 10-talet) Jonas Gardell – Ett ufo göra entré Jonas Gardell – Jenny Harper Lee – Ställ ut en väktare (2017) Johannes Anyuru – En storm kom från paradiset (2019) Caroline Ringskog Ferrada-Noli – Rich Boy (2020) Tommy Orange – Pow Wow (2020) Gabriell Garcia Marquez – Love in the time of cholera Gregory David Roberts ­– The mountain s...

Damma av 2024

  Jag tänkte köra bokutmaningen Damma av för åttonde året i rad. Utmaningen går ut på att försöka läsa så många olästa böcker jag har i bokhyllan som möjligt. Listan innehåller alltså böcker jag äger och som har legat i hyllan i över ett år. Jag har även tagit med böcker som jag har köpt/fått under 2023 och som jag inte har hunnit läsa ännu.  Jag har sammanlagt 131 olästa böcker och målet är att hinna läsa 30 av dem, alltså 2,5 stycken varje månad. Ni får mer än gärna hjälpa mig med någon slags prioriteringslista, vilken bok borde jag börja med? Skönlitteratur Marlene Van Niekerk – Agaat (början av 10-talet) Jean-Michel Guenassia – De obotliga optimisternas klubb (början av 10-talet) Jonas Gardell – Ett ufo göra entré Jonas Gardell – Jenny Harper Lee – Ställ ut en väktare (2017) Johannes Anyuru – En storm kom från paradiset (2019) Donna Tartt – Steglitsan (2019) Caroline Ringskog Ferrada-Noli – Rich Boy (2020) Colson Whitehead – Den underjordiska järnvägen (2020) Tommy Or...

De fördömdas drottning – Anne Rice

Den här boken är en del av min bokutmaning “ Damma av 2024 ”. Jag älskar Anne Rice och hennes vampyrer. Den här var lika fantastisk som de andra böckerna om vampyren Lestat, även om “En vampyrs bekännelse” är bäst så ligger inte “De fördömdas drottning” långt efter. I den här berättelsen har vampyren Lestat bestämt sig för att bli en rockstjärna, och hans musik väcker den uråldriga Akasha som har planer för Lestat och hela mänskligheten. Planer som inte gynnar någon annan än Akasha. Det bästa med Rice och hennes sätt att berätta historier är att de tar olika former. Det är en blandning av filosofi och action. Hennes karaktärer är otroligt intressanta och jag både älskar och hatar dem. Hon har skapat den perfekta vampyren, i mina ögon. Lestat är allt man vill ha i en vampyr; han är lagom ond och full av rackartyg. Det är aldrig tråkigt att följa honom.  Den här berättelsen tar oss tillbaka till ursprunget till vampyrer och över hela världen. Jag älskar fantasin och jag älskar hur de...