Fortsätt till huvudinnehåll

Åren – Annie Ernaux

 


"Åren" av Annie Ernaux är en, wait for it.. jag har lärt mig ett nytt ord; introspektiv roman (fancy va) som utforskar författarens liv och samhällsutvecklingen under en tidsperiod.


Det jag tycker bäst om med den här boken är hur Ernaux lyckas fånga essensen av sitt eget liv och placera det inom en större historisk och social kontext. Genom att väva samman sina personliga minnen med tidstypiska händelser skapar hon en känsla av samhällspuls och förändring över årtiondena. Det är imponerande att se hur hon navigerar mellan den individuella och den kollektiva upplevelsen av att leva och utvecklas i en värld i förändring. Inför varje historisk event skiftar hon mellan individens egna minne och det kollektiva, och det är ljuvligt.


Språket är, i sin enkelhet, fantastiskt. Ernaux använder korta, koncisa meningar för att fånga ögonblick och intryck med starka bilder och symboler. Hennes skildringar av vardagliga situationer är ofta levande och träffande, och hon lyckas fånga det universella i det specifika.


Samtidigt kan jag inte låta bli att ibland känna mig uttråkad. Mycket på grund av att jag snabbt känner mig mätt på alla fina formuleringar och beskrivningar, berättelsen kändes också stundtals repetitivt. Sedan blev jag förvirrad av alla olika tidshopp och episoder i historien, jag hade svårt att hänga med varje gång vi bytte årtal eller historisk händelse. En stor anledning till det är för att det inte finns ett tydligt narrativt flöde som binder samman alla historiska händelser. 


Överlag är jag positiv till Ernaux och vill gärna läsa mer av henne. Hon är en skicklig författare och hennes böcker ska man inte skynda igenom.


Z Z Z Z Z


Originaltitel: Les Années 

Originalspråk: Franska

Författare: Annie Ernaux 

Antal sidor: 8 h 16 min

Språk: Svenska

Format: Ljudbok

Förlag: Norstedts  

Utgivningsår: 2023 (först publicerad 2008)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Damma av 2025

Damma av 2025 Nu är det dags för bokutmaningen Damma av – nionde året i rad! Utmaningen går helt enkelt ut på att läsa så många av mina olästa böcker i bokhyllan som möjligt. På listan har jag både böcker som har samlat damm i flera år och såna som jag har köpt eller fått under 2024 men inte hunnit läsa än. Totalt har jag 126  olästa böcker, och målet är att hinna med 30 av dem i år – alltså ungefär 2–3 böcker i månaden. Jag tar gärna emot tips på vilken bok jag borde börja med! Har ni några förslag på hur jag ska prioritera? Skönlitteratur Marlene Van Niekerk – Agaat (början av 10-talet) Jean-Michel Guenassia – De obotliga optimisternas klubb (början av 10-talet) Jonas Gardell – Ett ufo göra entré Jonas Gardell – Jenny Harper Lee – Ställ ut en väktare (2017) Johannes Anyuru – En storm kom från paradiset (2019) Caroline Ringskog Ferrada-Noli – Rich Boy (2020) Tommy Orange – Pow Wow (2020) Gabriell Garcia Marquez – Love in the time of cholera Gregory David Roberts ­– The mountain s...

Damma av 2024

  Jag tänkte köra bokutmaningen Damma av för åttonde året i rad. Utmaningen går ut på att försöka läsa så många olästa böcker jag har i bokhyllan som möjligt. Listan innehåller alltså böcker jag äger och som har legat i hyllan i över ett år. Jag har även tagit med böcker som jag har köpt/fått under 2023 och som jag inte har hunnit läsa ännu.  Jag har sammanlagt 131 olästa böcker och målet är att hinna läsa 30 av dem, alltså 2,5 stycken varje månad. Ni får mer än gärna hjälpa mig med någon slags prioriteringslista, vilken bok borde jag börja med? Skönlitteratur Marlene Van Niekerk – Agaat (början av 10-talet) Jean-Michel Guenassia – De obotliga optimisternas klubb (början av 10-talet) Jonas Gardell – Ett ufo göra entré Jonas Gardell – Jenny Harper Lee – Ställ ut en väktare (2017) Johannes Anyuru – En storm kom från paradiset (2019) Donna Tartt – Steglitsan (2019) Caroline Ringskog Ferrada-Noli – Rich Boy (2020) Colson Whitehead – Den underjordiska järnvägen (2020) Tommy Or...

De fördömdas drottning – Anne Rice

Den här boken är en del av min bokutmaning “ Damma av 2024 ”. Jag älskar Anne Rice och hennes vampyrer. Den här var lika fantastisk som de andra böckerna om vampyren Lestat, även om “En vampyrs bekännelse” är bäst så ligger inte “De fördömdas drottning” långt efter. I den här berättelsen har vampyren Lestat bestämt sig för att bli en rockstjärna, och hans musik väcker den uråldriga Akasha som har planer för Lestat och hela mänskligheten. Planer som inte gynnar någon annan än Akasha. Det bästa med Rice och hennes sätt att berätta historier är att de tar olika former. Det är en blandning av filosofi och action. Hennes karaktärer är otroligt intressanta och jag både älskar och hatar dem. Hon har skapat den perfekta vampyren, i mina ögon. Lestat är allt man vill ha i en vampyr; han är lagom ond och full av rackartyg. Det är aldrig tråkigt att följa honom.  Den här berättelsen tar oss tillbaka till ursprunget till vampyrer och över hela världen. Jag älskar fantasin och jag älskar hur de...