Fortsätt till huvudinnehåll

Boktankar: Världslitteratur


Sedan 2020 har jag aktivt försökt bredda min läsning genom att inkludera böcker från andra delar av världen – särskilt utanför västvärlden. Min bokutmaning handlar om att varje månad välja en bok av en författare från ett nytt land eller världsdel, och det får inte bli samma region två gånger i rad. På så sätt rör jag mig bort från det bekväma och in i det okända, där nya perspektiv väntar.

Anledningen? Jag upplever en brist på representation i utgivningen från svenska förlag. Mycket av det som når oss här är skrivet av europeiska eller nordamerikanska författare, och det skapar en snäv världsbild. Litteraturen riskerar att bli en spegel snarare än ett fönster. Vad går vi miste om när vi endast låter en liten del av världen berätta sina historier?

Att läsa brett och globalt är för mig ett sätt att undvika den här bubblan. Genom att vända mig till litteratur från andra kontinenter får jag inte bara nya berättelser, utan också nya sätt att berätta dem på. Det har utmanat mina förväntningar och berikat min förståelse för kulturer, samhällen och perspektiv som annars hade förblivit främmande. Jag har upptäckt författare och berättare vars röster förmedlar nyanser som västerländsk litteratur sällan berör.

Utöver min egen utmaning deltar jag i initiativ som Storygraphs "Read the World" och malas_bokhyllas "Läsa jorden runt 2025". Det är inspirerande att se fler bokälskare göra samma resa. Vi pratar ofta om litteraturens kraft att skapa empati – men för att det ska ske måste vi också våga läsa utanför vår egen erfarenhetsvärld.

Det här handlar inte om att förkasta det välbekanta. Jag älskar europeiska och amerikanska författare, men jag vill inte att de ska utgöra hela min litterära diet. Litteraturen är som bäst när den får vara mångfacetterad, och det är genom att aktivt söka upp nya röster som vi kan låta våra egna världsbild bli större.

Hur ser du på din egen läsning? Gör du aktiva val för att bredda dina perspektiv, eller fastnar du – som jag ibland gör – i det trygga och välbekanta?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Damma av 2025

Damma av 2025 Nu är det dags för bokutmaningen Damma av – nionde året i rad! Utmaningen går helt enkelt ut på att läsa så många av mina olästa böcker i bokhyllan som möjligt. På listan har jag både böcker som har samlat damm i flera år och såna som jag har köpt eller fått under 2024 men inte hunnit läsa än. Totalt har jag 126  olästa böcker, och målet är att hinna med 30 av dem i år – alltså ungefär 2–3 böcker i månaden. Jag tar gärna emot tips på vilken bok jag borde börja med! Har ni några förslag på hur jag ska prioritera? Skönlitteratur Marlene Van Niekerk – Agaat (början av 10-talet) DNF Jean-Michel Guenassia – De obotliga optimisternas klubb (början av 10-talet) Jonas Gardell – Ett ufo göra entré Jonas Gardell – Jenny Harper Lee – Ställ ut en väktare (2017) Johannes Anyuru – En storm kom från paradiset (2019) Caroline Ringskog Ferrada-Noli – Rich Boy (2020) Tommy Orange – Pow Wow (2020) Gabriell Garcia Marquez – Love in the time of cholera Gregory David Roberts ­– The mounta...

Damma av 2024

  Jag tänkte köra bokutmaningen Damma av för åttonde året i rad. Utmaningen går ut på att försöka läsa så många olästa böcker jag har i bokhyllan som möjligt. Listan innehåller alltså böcker jag äger och som har legat i hyllan i över ett år. Jag har även tagit med böcker som jag har köpt/fått under 2023 och som jag inte har hunnit läsa ännu.  Jag har sammanlagt 131 olästa böcker och målet är att hinna läsa 30 av dem, alltså 2,5 stycken varje månad. Ni får mer än gärna hjälpa mig med någon slags prioriteringslista, vilken bok borde jag börja med? Skönlitteratur Marlene Van Niekerk – Agaat (början av 10-talet) Jean-Michel Guenassia – De obotliga optimisternas klubb (början av 10-talet) Jonas Gardell – Ett ufo göra entré Jonas Gardell – Jenny Harper Lee – Ställ ut en väktare (2017) Johannes Anyuru – En storm kom från paradiset (2019) Donna Tartt – Steglitsan (2019) Caroline Ringskog Ferrada-Noli – Rich Boy (2020) Colson Whitehead – Den underjordiska järnvägen (2020) Tommy Or...

Den som vaktar flocken – Johan Rundberg

Det här är en bok som lyckas lyfta fram viktiga aspekter av familjedynamik och tonårsliv på ett trovärdigt sätt. Jag uppskattade särskilt twisten i handlingen – den överraskade och höll spänningen vid liv. När berättelsen kretsade kring familjens relationer och konflikter kändes den som mest engagerande, och Rundberg skildrar föräldraskapets och tonårens utmaningar med både känsla och precision. Men tempot var ojämnt. Partierna som fokuserade på jobbdramat drog ner helheten för mig och gjorde boken onödigt lång. Dessa delar kändes som utfyllnad snarare än centrala för berättelsen. Det saknades också en bredare representation i karaktärerna, de fanns där men som vanligt bara i periferin.  Boken pekar subtilt på konflikten mellan arbetsliv och familjeliv, och hur de två kan kollidera på ett sätt som påverkar människors identitet och relationer. Vilket Rundberg lyckas med att skildra och ångesten jag känner över relationerna gör att jag får svårt att andas. Gillar man spänningsromane...