Fortsätt till huvudinnehåll

Boktankar: Tegelstenar

 


Det är något speciellt med att plocka upp en tegelsten till bok. De där riktigt tjocka böckerna som kräver sitt utrymme i hyllan och i väskan. För mig handlar det inte om att skryta med sidantalet, utan om känslan av att få sjunka ner i en värld som känns oändlig. Ett långt äventyr, med karaktärer som får tid att växa och en berättelse som vecklar ut sig långsamt och metodiskt, det är ren magi.

Långa böcker ger plats för detaljer, och jag älskar när författaren låter berättelsen andas. När jag får följa med en familj genom flera generationer eller resa genom ett rikt och komplext världsbygge känner jag mig mer som en del av historien än som en betraktare. Det är som att skapa ett band med karaktärerna, jag hinner se dem förändras, göra misstag och växa, vilket ger en helt annan tyngd åt berättelsen.

Men det betyder inte att jag inte uppskattar kortare romaner. Ibland är det just det jag behöver, en snabbläst historia som griper tag och lämnar avtryck på bara några timmar. Vissa berättelser gör sig bäst i ett kort format, där språket är koncentrerat och varje ord räknas. Det är som en intensiv, kort resa jämfört med den långsamma, vindlande vandringen som en längre roman kan erbjuda.

Det är skillnaden mellan att äta en chokladpralin och att sitta ner till en femrätters middag. Båda är njutbara på sitt sätt. Men det är de längre böckerna som stannar hos mig längst, de blir som gamla vänner, karaktärer jag bär med mig långt efter att jag slagit igen sista sidan.

Att låta sig uppslukas av en bok som inte är rädd för att ta tid är en lyx jag värdesätter. För mig är tjockleken på en bok inte ett hinder, det är ett löfte. Ett löfte om ett äventyr, djupa känslor och en resa jag inte vill ska ta slut i första taget.

Hur känner ni inför tjocka böcker?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Damma av 2025

Damma av 2025 Nu är det dags för bokutmaningen Damma av – nionde året i rad! Utmaningen går helt enkelt ut på att läsa så många av mina olästa böcker i bokhyllan som möjligt. På listan har jag både böcker som har samlat damm i flera år och såna som jag har köpt eller fått under 2024 men inte hunnit läsa än. Totalt har jag 126  olästa böcker, och målet är att hinna med 30 av dem i år – alltså ungefär 2–3 böcker i månaden. Jag tar gärna emot tips på vilken bok jag borde börja med! Har ni några förslag på hur jag ska prioritera? Skönlitteratur Marlene Van Niekerk – Agaat (början av 10-talet) DNF Jean-Michel Guenassia – De obotliga optimisternas klubb (början av 10-talet) Jonas Gardell – Ett ufo göra entré Jonas Gardell – Jenny Harper Lee – Ställ ut en väktare (2017) Johannes Anyuru – En storm kom från paradiset (2019) Caroline Ringskog Ferrada-Noli – Rich Boy (2020) Tommy Orange – Pow Wow (2020) Gabriell Garcia Marquez – Love in the time of cholera Gregory David Roberts ­– The mounta...

Damma av 2024

  Jag tänkte köra bokutmaningen Damma av för åttonde året i rad. Utmaningen går ut på att försöka läsa så många olästa böcker jag har i bokhyllan som möjligt. Listan innehåller alltså böcker jag äger och som har legat i hyllan i över ett år. Jag har även tagit med böcker som jag har köpt/fått under 2023 och som jag inte har hunnit läsa ännu.  Jag har sammanlagt 131 olästa böcker och målet är att hinna läsa 30 av dem, alltså 2,5 stycken varje månad. Ni får mer än gärna hjälpa mig med någon slags prioriteringslista, vilken bok borde jag börja med? Skönlitteratur Marlene Van Niekerk – Agaat (början av 10-talet) Jean-Michel Guenassia – De obotliga optimisternas klubb (början av 10-talet) Jonas Gardell – Ett ufo göra entré Jonas Gardell – Jenny Harper Lee – Ställ ut en väktare (2017) Johannes Anyuru – En storm kom från paradiset (2019) Donna Tartt – Steglitsan (2019) Caroline Ringskog Ferrada-Noli – Rich Boy (2020) Colson Whitehead – Den underjordiska järnvägen (2020) Tommy Or...

De fördömdas drottning – Anne Rice

Den här boken är en del av min bokutmaning “ Damma av 2024 ”. Jag älskar Anne Rice och hennes vampyrer. Den här var lika fantastisk som de andra böckerna om vampyren Lestat, även om “En vampyrs bekännelse” är bäst så ligger inte “De fördömdas drottning” långt efter. I den här berättelsen har vampyren Lestat bestämt sig för att bli en rockstjärna, och hans musik väcker den uråldriga Akasha som har planer för Lestat och hela mänskligheten. Planer som inte gynnar någon annan än Akasha. Det bästa med Rice och hennes sätt att berätta historier är att de tar olika former. Det är en blandning av filosofi och action. Hennes karaktärer är otroligt intressanta och jag både älskar och hatar dem. Hon har skapat den perfekta vampyren, i mina ögon. Lestat är allt man vill ha i en vampyr; han är lagom ond och full av rackartyg. Det är aldrig tråkigt att följa honom.  Den här berättelsen tar oss tillbaka till ursprunget till vampyrer och över hela världen. Jag älskar fantasin och jag älskar hur de...