Fortsätt till huvudinnehåll

Mordet på kommendören – Haruki Murakami

 


Originaltitel: 騎士団長殺し―第1部 顕れるイデア編
Originalspråk: Japanska
Författare: Haruki Murakami
Antal sidor: Del 1 – 409, Del 2 – 424
Språk: Svenska
Format: Pocket
Förlag: Norstedts pocket
Utgivningsår: 2019

Den här boken är en del av min bokutmaning Damma av 2020.
Jag har slagit ihop del ett och del två i den här recensionen. 

I och med att Murakami är en av mina favoritförfattare har jag läst en hel del böcker skrivna av honom. Det jag har märkt är att han, mer eller mindre, skriver samma bok. Det är “alltid” en man i medelåldern som har ett trasigt äktenskap där hans fru antingen har lämnat honom eller har varit otrogen. Sedan åker den här mannen på någon slags resa både en inre men också en yttre resa. Det gör mig inget för jag älskar den berättelsen och Murakami är bäst när han får bre ut sig. Mordet på kommendören är en klassisk Murakami. Vi får följa med en porträttmålare som får reda på att hans fru har hittat någon annan. Han avbokar allt och reser sin väg och hamnar tillslut i ett avskilt hus högt uppe på ett berg och bestämmer sig för att framöver måla landskap istället för porträtt. Han träffar på udda karaktärer och utsätts för märkliga händelser. 

Den här boken har allt som gör Murakami så extrem bra. Lite magi, lite existentialism och en massa metaforer. Inget är som det verkar och allt har en underliggande mening. Jag älskar att läsa Murakami, hans berättelser ger mig en känsla av att allt kan hända och att det alltid finns mysticism i det vardagliga. 

Visst, den här är inte hans bästa och visst, jag känner igen berättelsen men trots det slukas jag av händelserna och karaktärerna.

Dock störde jag mig på språket, något jag aldrig har gjort förut så jag tror att det kan vara översättningen? Murakami upprepade sig själv hela tiden, som om han ville försäkra sig om att läsaren hängde med i berättelsen. Det är något jag inte har upplevt i hans andra böcker. Det gjorde texten jobbig att läsa och jag blev irriterad då jag upplevde att han skrev oss läsare på näsan. Jag som är en van Murakami-läsare kände inte igen mig i texten. En av de bästa sakerna med att läsa en bok skriven av Murakami är just att jag, läsaren, får släppa loss min egen fantasi och göra egna tolkningar. Men när han upprepar sig själv, när han skriver vad han menar försvinner den känslan vilket gör att läsningen blir torr. 

Är du inte en van Murakami-läsare tycker jag att den här boken är en perfekt ingång. Vi som redan älskar Murakami kanske inte blir helt tillfredsställda av denna men självklart är den fortfarande läsvärd.

Z Z Z Z Z


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Damma av 2023

  Jag tänkte köra bokutmaningen " Damma av" för sjunde året i rad. Utmaningen går ut på att försöka läsa så många olästa böcker jag har i bokhyllan som möjligt. Listan innehåller alltså böcker jag äger och som har legat i hyllan i över ett år. Jag har även tagit med böcker jag har köpt/fått under 2022 och som jag inte har hunnit läsa ännu.  Jag har sammanlagt 146 olästa böcker och målet är att hinna läsa 30 av dem, alltså 2,5 stycken varje månad. Ni får mer än gärna hjälpa mig med någon slags prioriteringslista, vilken bok borde jag börja med? Skönlitteratur Alexander McCall Smith – Den gode maken på Zebradrive (#8) (början av 10-talet) Alexander McCall Smith – Lycka och ett par blåa skor (#7) (början av 10-talet) Alexander McCall Smith – I muntra damers sällskap (#6) (början av 10-talet) Marlene Van Niekerk – Agaat (början av 10-talet) Manila Suri – Vishnus död (början av 10-talet) Jean-Michel Guenassia – De obotliga optimisternas klubb (början av 10-talet) Jonas Gard

Damma av 2024

  Jag tänkte köra bokutmaningen Damma av för åttonde året i rad. Utmaningen går ut på att försöka läsa så många olästa böcker jag har i bokhyllan som möjligt. Listan innehåller alltså böcker jag äger och som har legat i hyllan i över ett år. Jag har även tagit med böcker som jag har köpt/fått under 2023 och som jag inte har hunnit läsa ännu.  Jag har sammanlagt 131 olästa böcker och målet är att hinna läsa 30 av dem, alltså 2,5 stycken varje månad. Ni får mer än gärna hjälpa mig med någon slags prioriteringslista, vilken bok borde jag börja med? Skönlitteratur Marlene Van Niekerk – Agaat (början av 10-talet) Jean-Michel Guenassia – De obotliga optimisternas klubb (början av 10-talet) Jonas Gardell – Ett ufo göra entré Jonas Gardell – Jenny Harper Lee – Ställ ut en väktare (2017) Johannes Anyuru – En storm kom från paradiset (2019) Donna Tartt – Steglitsan (2019) Caroline Ringskog Ferrada-Noli – Rich Boy (2020) Colson Whitehead – Den underjordiska järnvägen (2020) Tommy Orange – Pow

Gregorius – Bengt Ohlsson

  Den här boken är en del av min bokutmaning “ Damma av 2023 ” Jag älskar inte boken men jag hatar den inte heller. Det är en intressant läsning och medan Gregorius går igenom sin egen existens, barndom och livsöde får vi lära känna flera sidor av honom, inga som jag personligen skulle säga är till hans fördel men ändå olika. I sin roman “Doktor Glas” från 1905 presenterade Hjalmar Söderberg en av den svenska litteraturens mest avskyvärda gestalter. Pastor Gregorius beskrivs som liderlig, hycklande och inskränkt. I Bengt Ohlssons Gregorius berättar pastorn själv om det som ska komma att bli hans sista sommar, och hans gestalt får ett helt annat liv.  Även om det är en fascinerande läsning kan jag inte låta bli att känna mig rätt uttråkad ibland. Gregorius liv och livssyn berör mig inte då jag är hans raka motsats. Om han fanns i verkligheten skulle vi inte ha kommit bra överens, vi skulle nog inte ens ha tyckt om varandra. Inget som egentligen stör mig, tvärtom, berättelsen känns mer s